ZO SCHRIJF JE EEN GOEDE BLOGPOST | BLOGTIPS #1


In maart bestond mijn blog vier jaar!!! (Dat is best oud voor een blog, toch?) Om dit te vieren, schrijf ik vandaag een blogpost over blogposts (lekker verwarrend). Ik heb de afgelopen jaren heel wat blogposts geschreven. Over sommige van die ben ik meer tevreden dan over andere. Wat maakt een blogpost nu eigenlijk goed? En hoé schrijf je nou een goede blogpost? 

Of daar een magisch recept voor is? Nou, nee. Maar er zijn een aantal dingen waar je altijd op kunt letten bij het schrijven van een blogpost. Deze tips deel ik hier vandaag met je. Lees snel verder en get blogging!


TEKST


Dit leerde ik op de opleiding communicatie: Bij het schrijven een webtekst (en dus blogpost) kun je gemiddeld 50% van wat je schrijft schrappen en dan heb je waarschijnlijk nog meer dan genoeg tekst.

Dat klinkt misschien alsof je zo weinig tekst over houdt. Maar, wees eens eerlijk. Lees jij altijd elke blogpost die je tegenkomt in zijn geheel? Waarschijnlijk niet. Veel mensen scrollen er doorheen en lezen alleen de tussenkopjes en de eerste paar zinnen. Zorg er daarom voor dat je niet teveel tekst in je blogposts zet.

Voor je zinnen geldt: maak ze niet te lang en gebruik niet al te ingewikkelde woorden. 


OVERZICHT


Zorg ervoor dat je blogpost overzichtelijk is. Grote lappen tekst zijn minder aantrekkelijk dan informatie die in kleine hapjes is op te nemen. Want, wederom, mensen lezen niet alles. Dat had al je gelezen. Toch? ;)

Zorg ervoor dat je lezers meteen weten waar jouw blogpost over gaat. What's in it for them? Kom ook snel met het onderwerp en punt wat je wilt maken om te voorkomen dat mensen afhaken. 

Tip: gebruik tussenkopjes!
AFBEELDINGEN


Ik heb altijd geloofd dat foto's veel zeggen over de kwaliteit van je blog. Foto's zijn belangrijk, het is het eerste waar mensen naar kijken. Een verhouding van 50% foto's en 50% tekst is ideaal. Plak dus veel foto's in je blogpost, maar zorg wel dat ze relevant zijn. Probeer per blogpost één stijl aan te houden.

Zorg dat je foto's er professioneel uit zien, groot en scherp zijn. Daarvoor hoef je niet meteen een camera van honderden euro's aan te schaffen. Maar hoe mooier, hoe beter want plaatjes trekken het oog.


SCHRIJFSTIJL


De meest onderschatte kwaliteit van een blogpost is een goede schrijfstijl. Schrijf informeel en maak gebruik van beeldspraak etc. om je tekst levendig te maken. Onthoud dat het doel van de meeste blogposts amuseren is. Een blog moet dan ook leuk zijn om te lezen, zelfs als je een informatieve blogpost schrijft. Het kan geen kwaad om je lezer te vermaken!

Tip: om je schrijfstijl te ontwikkelen, schrijf zoals je tegen je vrienden zou praten. En schrijf veel! Op den duur zullen sommige lezers je zelfs herkennen aan je schrijfstijl. 


PERSOONLIJK


In de meeste gevallen zijn blogs vrij persoonlijk. Mensen zijn nieuwsgierig en willen graag wat over je te weten komen. Zo creëer je ook een band tussen jou en je lezers. Natuurlijk hoef je echt niet meteen je hele levensverhaal (en vooral niet je adres) op het internet te gooien. Maar vertel af en toe een verhaaltje over hoe je dag was of over iets wat je hebt meegemaakt.

Tip: plaats ook regelmatig foto's van jezelf. Lezers willen weten wie er achter de blog zit!RECAP  • Houd het kort
  • Zorg voor overzicht
  • Veel, grote en mooie foto's
  • Voor tekst geldt: less is more.
  • Schrijf informeel
  • Amuseer & maak je tekst levendig
  • Maak het persoonlijk

Ohja, wees interactief. Zo kun je bijvoorbeeld onderaan je blogpost een vraag stellen aan je lezers.  Dus eh, bij deze, hier komt ie:
-


Wat is jouw gouden tip voor het schrijven van blogposts?


Liefs, 
Annerieke 

Reacties

Een reactie posten