FOTOSHOOTS | FOTOGRAFIE #5


‘Ik vind fotograferen zó leuk. Maar ik ben er nog niet zo goed in. Heb je tips voor me?’ Yes my friend. You came to the right place. Ik geef je hier namelijk vandaag, gratis en voor niets, tips die je kunt toepassen tijdens het fotograferen in je eerst volgende fotoshoot. Of dat nu voor je blog, de Instagram page van je vriendin of de nieuwe Facebookprofielfoto van je buurmeisje is. Whatever you want.


PINTEREST AFSTRUINEN

Bedenk voordat je op pad gaat, wat je wil bereiken. Wil je een sprookjesachtige vibe? Beslis dan op basis daarvan je locatie, kleding, visagie en props. Hoe beter daar van te voren over is nagedacht, hoe toffer de foto’s worden.

Om op een idee te komen voor de shoot kijk ik vaak op Pinterest en Instagram. Dan kijk ik hoe ik dat zelf zou kunnen bereiken. Ik heb geen honderd prinsessenjurken in mijn kast, dus ik zal het dan qua styling moeten doen met wat ik wel in huis heb. Of (tip!) met wat mijn model aan kleding/make-up/props heeft liggen.


‘ZULLEN WE ZATERDAG FOTO’S MAKEN?’

De belangijkste benodigdheid is in dit geval (naast een camera) een vrijwilliger. Je kunt natuurlijk mensen betalen voor je lens te staan maar dat gaat wel heel ver. Vraag je vrienden, broertjes, zusjes, buurtkinderen, neefjes, nichtjes of ze een keer model willen staan.

Misschien vinden ze het een beetje spannend omdat ze geen ervaring hebben met poseren. Vertel ze dat dat echt niet uitmaakt dat ze onervaren zijn en dat ze er een nieuwe profielfoto aan over kunnen houden. (Dat werkt, geloof me. Voor veel mensen is dat blijkbaar een prioriteit.) En als ze echt heel verlegen zijn, kun je altijd afspreken dat je de foto’s nergens publiceert. Dan is het puur een oefening.

TRIAL AND ERROR

Dat brengt me meteen op mijn volgende tip: oefen, oefen oefen. Ja, het is cliché, maar het is wel waar: oefening baart kunst. Wie goed wil worden in fotograferen zal moeten oefenen. Hoe vaker je fotoshoots organiseert, hoe beter je het onder de knie zult krijgen.


HOE MOET IK KIJKEN?

Jij bent de fotograaf, dus je kunt er vanuit gaan dat je model aanwijzingen verwacht van wat er van hem/haar verwacht wordt. Je kunt drie dingen doen:

1.    Dirigeren
Je model dirigeren houdt in dat je zegt wat hij/zij moet doen. ‘Draai je eens om. En dan je arm iets gebogen, ja zo!’. Resultaat hiervan is vaak wel dat de foto’s erg gemaakt zijn omdat je model geen natuurlijke poses aan neemt, maar gestuurd werd.

2.   Overleggen en tips geven
Je kunt ook de poses op een iets vrijere manier sturen. Door samen te bekijken wat wel en niet mooi is en in je achterhoofd het doel van de shoot te houden. Je kunt je model mee laten beslissen en dan vervolgens aanwijzingen geven in wat wel en niet werkt op beeld. Daar heb jij tenslotte zicht op want jij hebt de camera in je handen.

3.    Vrij laten
Als je model een natuurtalent is, of je gewoon graag natuurlijke uitdrukkingen wil vastleggen, kun je er ook voor kiezen je helemaal niet te bemoeien met wat je model doet op beeld. Soms levert dit de mooiste foto’s op, vooral als je model wat los is gekomen. In het begin is poseren best ongemakkelijk en dan kan het fijn zijn wat aanwijzingen te geven totdat je model het onder de knie heeft.


COPYRIGHT ENZO

Iets minder leuk, maar wel heel belangrijk is dat je van te voren goed met je model afspreekt wat jullie met de foto’s doen. Je hebt natuurlijk rechten op de foto’s die je maakt.

Voorkom dat je foto’s de volgende dag op social media staan zonder naamsvermelding. En spreek met je model af of hij/zij de foto’s mag publiceren met of zonder jou naam. Misschien voel je je daar wat ongemakkelijk bij, maar het is ook niet prettig als je na afloop baalt dat je het niet hebt gedaan. Mensen zijn zich vaak van geen kwaad bewust, maar het kan wel heel vervelend zijn als je ongevraagd je werk op het internet ziet staan.

Het is ook netjes om even aan te geven wat jij zelf met de foto’s gaat doen.


Model: Salwa Issa            Jurk: H&M


Waar houden jullie rekening mee bij fotoshoots?

Liefs, Annerieke

Reacties

  1. Toffe shoot is dit! en handige tips! Ik wil ook wel wat meer fotoshoots houden en m'n camera beter leren kennen want fotograferen is inderdaad zo leuk :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten