9.6.17

DIEREN | FOTOGRAFIE #4


Wat doe je als je geen modellen achter de hand hebt en toch graag wilt fotograferen? Dan fotografeer je dieren. Althans, dat is wat ik de afgelopen jaren veel heb gedaan en nog steeds doe. Het nadeel van werken met dieren, is dat ze niet altijd doen wat jij als fotograaf wilt. Daarom heb ik een paar tips voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken als je Stampertje, Minoes of misschien zelfs wilde dieren op de foto wilt zetten.


TIP 1
'See the ball, feel the ball, be the ball.'

Ooit die meme van Arjan Robben gezien? Nee? Never mind. Het punt is, dat om dieren te fotograferen, je moet inleven in het dier. Nu hoef je echt niet kopjes te gaan geven en te gaan miauwen. Op ooghoogte van het dier gaan zitten maakt al een heel verschil. Misschien zie je zo ineens ook dingen die je anders niet waren opgevallen.


TIP 2
'Poekie, hierrrrr.'

Een steen in de verte gooien, zorgt er misschien voor dat je kat even de goede kant op kijkt, maar de kans is groot dat hij er achteraan rent, of helemaal weg rent. Bij wilde en schuwe dieren is dit al helemaal een slecht idee.

Je zult het dus subtiel moeten aanpakken. Maak zachte geluidjes en kleine bewegingen om de dieren geïnteresseerd te houden en nieuwsgierig te maken. Het klikken van een camera is soms al genoeg.


TIP 3
'HEEEE MAMA KIJK DAAR IS EEN HERT!!!!'

Ben je een geluksvogel en kom je wilde of schuwe dieren tegen, dan is het nog de truc ze niet af te schrikken: probeer zo onopvallend mogelijk te zijn terwijl je camera erbij pakt, maak geen onverwachtse bewegingen of harde geluiden en zoom in in plaats van dicht bij het dier te proberen te komen.

TIP 4
'You've got one shot'

Je kunt je model vragen of ze nog een keer zo'n rondje wil draaien, maar dieren gaan dat echt niet voor je doen. (Of je moet toevallig dierenfluisteraar zijn.) Daarom is het aan jou de taak om zo snel mogelijk te kunnen reageren. 

Een goed voorbeeld daarvan is de foto van de kat verderop in dit artikel. Deze kat heeft echt geen minuten in mijn lens gestaard. Zodra ze opkeek was het de kunst zo snel mogelijk scherp te stellen en te klikken.

Poseert je "model" (om het maar even zo te noemen) langere tijd precies zoals je wilt? Zorg dan dat je verschillende composities maakt zodat je later de mooiste kunt uitkiezen. 


TECHNISCHE TIPS
  • Dieren bewegen. Dat is geen nieuws. Om bewogen foto's te voorkomen kun je het beste je sluitertijd laag zetten. Als je liever automatisch fotografeert, kun je de sportstand gebruiken.
  • Dichtbij dieren komen kan soms moeilijk zijn. Waar dat bij je huisdieren nog wel lukt, zul je niet snel op een paar meter afstand van een hert komen. Als je beschikt over een lens waarmee je goed en ver kunt inzoomen zoals een telelens, raad ik je aan deze te gebruiken.
  • Voor een foto waarbij zowel het dier als de achtergrond/omgeving scherp zijn, zorg je voor een laag diafragma en zet je de "f" op een hoog getal. Wil je een blurry, zachte achtergrond, dan zet je je diafragma juist hoog door een laag "f" getal in te vullen.


In de praktijk levert het fotograferen van dieren honderd bewogen foto's op en één a twee mooie. Soms ga je met lege handen naar huis. Laat je daar niet door tegenhouden. Hoe vaker je dieren fotografeert, hoe beter je wordt en hoe groter de kans op dat ene geweldige shot. 

Ik hoop dat ik je met deze tips een stapje verder heb geholpen. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan hieronder in de reacties achter zodat ik je verder kan helpen.


Liefs, Annerieke

2 opmerkingen:

  1. leuk artikel en hele mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto's heb je gemaakt! Die reeks kipjes naast elkaar vind ik echt zalig, zo scherp ook, je foto's! Liefs :)

    BeantwoordenVerwijderen

Heb je een opmerking, vraag of gewoon iets leuks te vertellen naar aanleiding van deze blogpost? Laat dan hieronder een reactie achter!